Navigácia

  • Návšteva kamarátov z MŠ Komenského

    Tento rok sme oslavu „Dňa materských škôl“  z dôvodu  absencie vyučujúcich i detí zorganizovali trošku neskôr. Vybrali sme sa navštíviť kamarátov až do Budatínskej Lehoty. V MŠ nás privítali pani učiteľky i deti z triedy predškolákov, s ktorými sme si vyrobili srdiečko ako znak nášho priateľstva. Deti sa mali možnosť aj pohrať s novými hračkami. Kamarátov zo  škôlky sme obdarovali vlastnoručne vyrobenými darčekmi. Zo škôlky sme si odniesli aj pamiatku na spoločne strávené chvíle. 

    Mgr. Stanislava Pošteková

  • Canisterapia v ŠMŠ

  • Medzinárodný deň bielej palice

    Aj tento rok sme v našej škole upriamili pozornosť na dátum 15. október. V tento deň si pripomíname „Medzinárodný deň bielej palice“. Najskôr sme si vysvetlili, akú nenahraditeľnú hodnotu má pre náš život zrak. Mali sme možnosť pozrieť si pomôcky pre nevidiacich, ako napríklad biela palica, komunikačné pero na označenie potravín, knihu písanú brailovým písmom, telefón, hodinky, lupu. Tiež sme si vysvetlili, čo znamená symbol biela pastelka. Pokračovali sme rôznymi aktivitami, v ktorých sme mali možnosť vyskúšať, aké je to ťažké, keď stratíme jeden z najdôležitejších zmyslov. So zaviazanými očami iba pomocou hmatu sme sa pokúšali nájsť jednotlivé ukryté predmety v boxe. Preverili sme si svoje chuťové poháriky aj čuchové schopnosti. Pomocou sluchovej navigácie sme prekonávali prekážky a zistili sme, aké je to byť odkázaný na pomoc druhých. Ako poďakovanie za zapožičanie pomôcok sme prispeli do zbierky a za odmenu dostal každý bielu pastelku.

    Bc. Pražencová a PaedDr. Hlatký

  • "Jabĺčkový deň"

    V piatok 21. 10. 2022 sme sa zapojili do akcie pri príležitosti "Dňa slovenských odrôd jabĺk". Deti si priniesli rôzne druhy jabĺk, spoločne sme ich ochutnávali. Po ochutnávke sme z jabĺčok pripravili pochúťku. Deti s pomocou pani učiteliek nakrájali ovocie z našich záhrad, primiešali ingrediencie a dali piecť. 

    Bc. Miroslava Podoláková 

  • Babičkám a deduškom

    Mnohí starkí sa dennodenne podieľajú na výchove svojich vnúčat a často im nahrádzajú rodičov, či kamarátov. Deti najlepšie vedia oceniť ich lásku, pohladenie, starostlivosť, či účasť pri spoločných hrách. Teší nás, že takmer všetci starí rodičia  prijali pozvanie na našu besiedku, organizovanú pri príležitosti "Mesiaca úcty k starším". Program plný piesní, básní, tancov bol poďakovaním za všetko krásne a dobré, čo pre svoje vnúčence babky a dedkovia urobili a ešte v budúcnosti urobia. Nechýbalo ani divadelné prestavenie, ktoré všetkých pobavilo. Darček pre babičku, či dedka boli krásnym gestom a veru v mnohých očiach sa zaleskli slzy dojatia. Príjemné predpoludnie doplnilo aj pohostenie - koláčiky,  a iné dobrôtky. Čajík na zohriatie, či kávička podčiarkli celkovú príjemnú atmosféru. 

    Mgr. Lucia Kozáková Poláková

  • Environmentálna jeseň

    Do fotogalérie bol pridaný nový album Environmentálna jeseň.

    Školský rok 2022/2023 v rámci celoškolských podujatí otvorila akcia „Environmentálna jeseň“. Zúčastnili sa jej žiaci i ŠZŠ i deti zo ŠMŠ.  Po oboznámení sa žiakov s cieľom akcie a motivačnom rozhovore o nadchádzajúcom ročnom období – jeseni, sa jednotlivé triedy premenili na „tvorivé dielničky“. Žiaci s pomocou ich pedagógov vytvárali nápadité dekorácie a výrobky s jesennou tematikou z pripravených prírodnín. V priestoroch školy bola potom naaranžovaná výstavka z hotových prác pod názvom - Jeseň pani bohatá. Vzhľadom k nepriaznivému počasiu sa však nemohla realizovať plánovaná vychádzka do prírody. Celá akcia prebiehala pohodovo a žiaci sa aktívne zapojili do jednotlivých aktivít.

    Vypracovala: Mgr. Lenka Benovičová

  • Oznam

  • Environmentálne leto

    Do fotogalérie bol pridaný nový album Environmentálne leto.

    V deň letného slnovratu 21. júna sa konala posledná akcia v rámci environmentálneho leta v tomto školskom roku – Environmentálne leto. Počasie bolo vskutku letné a mohli sme ho využiť na pobyt v prírode. A to prechádzkou v blízkom okolí, pozorovaním okolitej prírody, kvitnúcich kvetov a rastlín. Deti i žiaci spolu s pedagógmi zbierali rozkvitnuté kvietky, či iné prírodniny. Potom z nich vytvárali  zaujímavé papierové kvetinové obrazce alebo koláže z prírodnín, z ktorých sme vytvorili výstavku v priestoroch školy. Všetci sme strávili príjemné letné dopoludnie.

    Mgr. Lenka Benovičová

  • Školský výlet

    Do fotogalérie bol pridaný nový album Školský výlet.

    Dňa 20. júna 2022 sme po dvojročne prestávke absolvovali školský výlet do nášho obľúbeného rezortu v Liptovskej Sielnici – Babylandu. A hneď po príchode bolo vidno, že tu nezaháľali a videli sme nové vybudované atrakcie. Našu skupinu privítala animátorka – „indiánka“ a sprevádzala nás počas celého pobytu. Žiaci si vyskúšali skákací hrad, motokáry, rôzne preliezky vonku i v interiéri, trampolíny, jazdu na koníkoch, mohli si pozrieť aj mini ZOO. V horúcom letnom počasí nám prišlo vhod občerstviť sa v tieni prístrešku, kde sme si aj oddýchli. Celý pobyt rýchlo ubehol, v závere sa s nami rozlúčila naša animátorka - „indiánka“ a na pamiatku rozdala deťom odznaky s logom Babylandu. Šťastlivo sme sa dopravili domov.

    Mgr. Lenka Benovičová

  • "Deň bublín"

  • Návšteva Krajskej hvezdárne

  • ŠKOLSKÝ VÝLET DO ROZPRÁVKOVÉHO LESA

    Po dvoch smutných rokoch, kedy sa nemohli konať školské výlety, nás potešilo pozvanie pani zástupkyne Mgr. Stanky Poštekovej na výlet do Rozprávkového lesa v Nezbudskej Lúčke.

    Pozvanie sme s radosťou prijali, a tak sme sa 1. júna stretli v škole s vedomím, že dnes bude našou jedinou úlohou poriadne si užiť medzinárodný deň detí. Spočiatku to vyzeralo, že nepriaznivé počasie pokazí našu radosť, ale slniečko rozohnalo dažďové mraky i naše obavy. Čakanie na otvorenie brány do Rozprávkového lesa sme si skrátili návštevou slamených, ale aj živých zvieratiek. Somária rodinka, baranček či pestrý papagáj sa nás vôbec nebáli a nechali sa aj pohladkať. Dokonca si nás prišla pozrieť aj kengura.

    V Rozprávkovom lese sme sa cítili ako v rozprávke! Mohli sme sa odfotiť s ovečkou Shaun, vlkom a tromi prasiatkami, nechýbal ani veľký drak, zakliata žaba či Kubko a Maťko. Stretli sme aj vajce na vandrovke a rytiera strážiaceho poklad. Niektoré rozprávkové postavy nám zaspievali a zahrali na hudobných nástrojoch. Na rozlúčku nám zamával náš obľúbený krtko. Po krátkom občerstvení a oddychu sme sa zabavili na detskom ihrisku. Na záver sme sa pokochali výhľadom na hrad Strečno a okolitú prírodu a vybrali sme sa na cestu späť.

    Chceli by sme sa poďakovať občianskemu združeniu SPOSA Kysucké Nové Mesto za financovanie tohto úžasného výletu a našej škôlke za pozvanie! 

     

    Žiaci I.A a pani učiteľka Alena Pawlusová

  • "Voňavá záhradka"

    Svet obklopujúci dieťa je predovšetkým svetom prírody s nekonečným bohatstvom javov, s nevyčerpateľnou krásou. Spoločne s deťmi sme sa postarali o kvetinový záhon pred našou škôlkou a premenili tak našu záhradku na voňavú a rozprávkovú. 

  • Deň komplimentov

    Do fotogalérie bol pridaný nový album Deň komplimentov.

  • Medzinárodný týždeň priateľstva

    Do fotogalérie bol pridaný nový album Medzinárodný týždeň priateľstva.

    MEDZINÁRODNÝ TÝŽDEŇ PRIATEĽSTVA 2022

     

    Aj tento rok sme sa zabavili so svojimi priateľmi v triede počas Medzinárodného týždňa priateľstva, ktorý pripadá na posledný celý februárový týždeň. V niektorých triedach síce zaúradoval koronavírus a museli ísť do karantény, ale väčšina z nás si to užila.

    Počas Medzinárodného týždňa priateľstva sme nosili tričká rovnakej farby a realizovali drobné aktivity na posilnenie priateľstva. Naši škôlkári sa zapojili aspoň nosením farebných tričiek.

    V pondelok sme si v modrom tričku písali krátke správy. Tešili sme sa z písania aj dostávania týchto milých správ.

    V utorok sme v bielom tričku vytvorili pekné obrázky, ktorými sme sa navzájom obdarili Už samotné maľovanie obrázkov bola veľká zábava.

    V stredu sme si v červenom tričku pochutnávali na čaji a rozprávali si veselé zážitky.

    Vo štvrtok sme si v zelenom tričku zahrali spoločenské hry a ani sme sa nehnevali, keď sme nevyhrali.

    A v piatok sme si v žltom tričku  vo svojich triedach vyrobili spoločný plagát. Myslím, že tento rok sa nám naozaj vydaril!

    Medzinárodný týždeň priateľstva opäť skončil, ale naše priateľstvá pokračujú ďalej!  J

     

    Mgr. Alena Pawlusová, výchovná poradkyňa

  • Pomoc zvieratkám

    Do fotogalérie bol pridaný nový album Pomoc zvieratkám.

  • "Deň s hasičmi"

  • "Les, ktorý žije"

    Už po sedemdesiatykrát si tento rok pripomíname význam, hodnotu lesov a ich nenahraditeľnosť pre človeka. Tvoria najdokonalejšie rastlinné spoločenstvo v prírode, ktoré si zaslúži našu ochranu a to nielen počas jedného mesiaca. Tejto téme sme sa venovali v rámci celoškolskej akcie „Les, ktorý žije“.

    Žiaci na začiatku sledovali krátke edukačné videá „Ako sa rodí les“. Po dvojročnej prestávke nás opäť navštívil lesný pedagóg - pán Ján Vojtek. Najprv pracoval s deťmi v ŠMŠ a potom sa venoval žiakom našej školy. Rozprával príbeh o strome, zaujímavosti o lesných zvieratách. Deti i žiaci s ním robili viaceré enviroaktivity – skladali slová zvierat z poprehadzovaných písmen, priraďovali názvy zvierat k obrázkom. Najviac sa im však páčili ukážky zvukov zvierat žijúcich v lese.  V závere dostali od pána Vojteka  drobné upomienkové predmety ako napr. magnetka, prívesok za ich aktivitu a spoluprácu.

    Mgr. Lenka Benovičová

  • „STAVANIE MÁJA“

    Ako po iné roky, aj tento rok sme sa v rámci dodržiavania starých zvykov a tradícií s deťmi podujali postaviť v našej škôlke máj. Chlapcom sa spoločne s pánom školníkom veľmi darilo a prialo nám aj počasie. Pri postavenom máji sme si spoločne aj zaspievali. Veríme, že tento symbol nadchádzajúcej jari poteší všetkých návštevníkov. 

    Mgr. Stanislava Pošteková                                                                                               

  • Deň Zeme

    Každoročne, od roku 1970 si 22. apríla pripomíname Deň Zeme, ktorý vznikol ako reakcia na rozsiahle poškodzovanie životného prostredia. V súčasnosti predstavuje najväčšie environmentálne hnutie na svete. Pripomíname si našu závislosť na zdrojoch, ktoré nám Zem poskytuje a preto je potrebné ich chrániť. A to viacerými spôsobmi. Počas akcie, ktorá bola v dvoch termínoch (jeden pre deti zo ŠMŠ, druhý pre žiakov ŠZŠ) sme si to vyskúšali teoreticky i prakticky. Deti a mladší žiaci najprv sledovali edukačné videá – „Deň Zeme“, „Naša Zem“ a starší žiaci „Uhlíková stopa“. Potom vypracovávali pracovné listy k danej téme, tvorili malé výtvarné dielka, pričom využívali i odpadový materiál. Hotové výrobky sme umiestnili na výstavku v priestoroch školy. Prakticky si vyskúšali triedenie odpadu do správnych nádob. Následne sa žiaci zapojili do ekologicky zameranej akcie nášho mesta – „Dni čistoty mesta“ a pomáhali zbierať odpadky v okolí našej školy.

    Naša planéta je náš jediný domov, ktorý máme a je potrebné, aby sme sa do jej ochrany zapojili všetci. Verím, že aj takouto formou sme prispeli na dobrú vec.

    Mgr. Lenka Benovičová

Novinky

Kontakt

  • Špeciálna základná škola s materskou školou, Lipová 622, 024 01 Kysucké Nové Mesto
    Lipová 622, 024 01 Kysucké Nové Mesto
  • 041/4212958, 041/4212072, 0911847005

Fotogaléria