Navigácia

  • Deň plný hier

    Do fotogalérie bol pridaný nový album Deň plný hier.

  • Environmentálne leto

    Do fotogalérie bol pridaný nový album Environmentálne leto.

    ENVIRONMENTÁLNE LETO

     

    V posledný utorok tohto školského roka sa konala akcia Environmentálne leto. Tentoraz sa niesla v znamení kvetín. Deti i žiaci mohli nazbierať kvitnúce kvety počas prechádzky, pri pobyte v školskej záhrade alebo ich mohli priniesť z domu. S pomocou pedagógov vytvárali kvetinové obrazy do pripravených rámčekov. Vznikli veľmi zaujímavé dielka, ktorými sme ozdobili priestory školy. 

     

               

    Mgr. Lenka Benovičová

     

  • Les, ktorý žije

    Do fotogalérie bol pridaný nový album Les, ktorý žije.

    Stromy sú živé ruky zeme, sa spieva v jednej zo slovenských pesničiek. Význam a hodnotu našich lesov si pripomíname v mesiaci apríl a v našej škole aj akciou „Les, ktorý žije“. Tento rok sa však uskutočnila o niečo neskôr, v máji, z dôvodu časovej zaneprázdnenosti pána Jána Vojteka. Pán Vojtek ako lesný pedagóg, k nám chodí už viac menej pravidelne v tomto jarnom období. Aj tento rok si pripravil zaujímavé aktivity a hrové činnosti zamerané na tému les. Žiaci i deti skladali „stromové puzzle“, poznávali stromy, ich plody, triedili živočíchy podľa toho, čím sa živia. Priraďovali stopy k zvieratám, potom ich aj otláčali. Popritom sa dozvedeli mnohé zaujímavosti o stromoch a zvieratách. Takouto formou zážitkového učenia získali nové  poznatky a budujú si kladný vzťah k okolitej prírode.

     

     

     Mgr. Lenka Benovičová

     

  • SLNKO V DUŠI

  • Deň detí

  • Deň rodiny

           V mesiaci máji oslavujeme veľa sviatkov, ale ten najkrajší je Deň rodiny. V našej škôlke sme tento deň oslávili besiedkou. Básňami a piesňami sme vyzdvihli poslanie matky a otca v rodine, ich úlohy a obetavosť. Upevnili sme tým vzťahy a pripomenuli si dôležitosť rodiny pre spoločnosť. Deti odovzdali svojim rodičom darčeky. Občerstvili sme sa malým pohostením a spoločne sme zotrvali v krátkych rozhovoroch. Akcia sa všetkým páčila. Spomínať na ňu budeme prostredníctvom fotografií.   

    Mgr. Andrea Korajová

     

  • Stavanie mája

    S príchodom mája, prichádza k nám aj dávny zvyk stavania májov, ktoré sú symbolom príchodu jari. Tento rok nám so stavaním mája pomáhal p. učiteľ PaedDr. Igor Hlatký. Hoci počasie bolo veľmi vrtkavé, počas stavania mája nám prialo a spoza oblakov vykuklo aj slniečko. Veríme, že nastávajúci mesiac máj aj v našich srdciach posilní zázraky lásky a porozumenia.

    Mgr. Stanislava Pošteková

  • Návšteva farmy v Rakovej

    Do fotogalérie bol pridaný nový album Návšteva farmy v Rakovej.

  • DEŇ ZEME

    Do fotogalérie bol pridaný nový album DEŇ ZEME.

    Zvýšenie environmentálnej gramotnosti a upriamenie pozornosti na problémy, ako sú odlesňovanie, strata biodiverzity či klimatická kríza je  cieľom Dňa Zeme, ktorý má už 53 rokov, si ľudia na celom svete pripomínajú rôznymi aktivitami.

    Tento rok mala akcia dve časti. V prvej časti žiaci PR.A, II.A a III.A čistili blízke okolie školy od odpadkov.

    V tej druhej časti sa do aktivít zapojili všetky deti i žiaci našej školy. Na začiatku pracovali v triedach, kde vypracovávali pracovné listy k téme triedenia odpadu, starší žiaci sledovali edukačné video „Odpad alebo surovina“. Potom pracovali s p. Katarínou Kyselovou, environmentálnou pracovníčkou Správy CHKO v Čadci. Prostredníctvom viacerých aktivít si vyskúšali triedenie odpadu. Verím, že sa deti i žiaci naučili niečo nové a praktické pre život a osožné pre prírodu.

     

    Mgr. Lenka Benovičová

     

  • „Výzdoba veľkonočného stromu“

    Aj napriek studenému a veternému počasiu sme spoločne so škôlkarmi z nášho mesta vyzdobili na pozvanie pána primátora dva stromy na námestí papierovými vajíčkami a zajačikmi. Pomáhali nám ujovia a tety z Údržby mesta. Na malú chvíľku sme sa boli zohriať v budove Mestského úradu, kde nás pani úradníčky pohostili drobnými maškrtami.

    Mgr. Stanislava Pošteková

  • „VEĽKONOČNÉ TRADÍCIE A ZVYKY“

    Veľkonočné sviatky sú sviatky plné zvykov a tradícií, ktoré deti zo škôlky spoznávali počas predveľkonočného týždňa. Pod vedením pani učiteľky Mgr. Martiny Turňovej a pani asistentky Moniky Mozoľovej spoločne plietli korbáče a maľovali medovníkové vajíčka.

     

    Mgr. Stanislava Pošteková

  • Veľkonočné prázdniny

    Veľkonočné prázdniny budú v termíne od štvrtka 6. apríla do utorka 11. apríla 2023. Nástup po prázdninách je v stredu 12. apríla 2023.

    Všetkým prajeme príjemné a veselé prežitie veľkonočných sviatkov.

     

    Kolektív ŠZŠ s MŠ Kysucké Nové Mesto

  • Informácia k poskytovaniu dotácií na podporu výchovy k stravovacím návykom dieťaťa od 01.05.2023

    Oznamujeme zákonným zástupcom žiakov a detí, že je potrebné čo najskôr doručiť triednym učiteľom tlačivo „Návratka“ (v záložke Na stiahnutie) pokiaľ máte záujem o dotáciu na stravu od 01.05.2023. Nárok na dotáciu majú deti v poslednom ročníku materskej školy a všetci žiaci základnej školy, t. j. I. aj II. stupeň. Od 01.05.2023 môže byť poskytnutá dotácia na stravu aj v prípade, ak na dieťa zákonný zástupca poberá daňový bonus - nestráca ho uplatnením si dotácie.

     

    Výška dotácie na stravu:

    Dotácia na stravu sa bude v zmysle § 4 ods. 6 zákona o dotáciách poskytovať v sume:

    1. 1,40 eur za každý deň, v ktorom sa dieťa zúčastnilo výchovno-vzdelávacej činnosti v materskej škole (ďalej len „MŠ“) a odobralo stravu,
    2. 2,10 eur za každý deň, v ktorom sa dieťa zúčastnilo vyučovania v základnej škole (ďalej len „ZŠ“) na prvom stupni a odobralo stravu,
    3. 2,30 eur za každý deň, v ktorom sa dieťa zúčastnilo vyučovaniav ZŠ na druhom stupni odobralo stravu.

    Oprávnené deti na poskytnutie dotácie na stravu

    V zmysle § 4 ods. 3 zákona o dotáciách, dotáciu na stravu možno poskytnúť na zabezpečenie obeda a iného jedla v MŠ a v ZŠ na dieťa, ktoré navštevuje:

    1. posledný ročník MŠ, ak rodič dieťaťa písomne požiada žiadateľa o dotáciu (ďalej len „zriaďovateľ školy“) prostredníctvom zariadenia školského stravovania, aby podal žiadosť o poskytnutie dotácie na stravu na toto dieťa,
    2. MŠ, okrem dieťaťa navštevujúceho posledný ročník MŠ, a žije v domácnosti, ktorej sa poskytuje pomoc v hmotnej núdzi alebo ktorej príjem je najviac vo výške životného minima (ďalej len „deti v HN/ŽM“),
    3. MŠ, ak v MŠ, okrem dieťaťa navštevujúceho posledný ročník MŠ, je najmenej 50 % detí z domácností, ktorým sa posktuje pomoc v hmotnej núdzi.

    V súvislosti s poskytovaním dotácie na stravu si vás dovoľujeme tiež informovať, že

    • za vyučovanie v ZŠ sa považuje aj individuálne vzdelávanie bez pravidelnej účasti na vzdelávaní v ZŠ, pričom dotáciu na stravu je možné poskytnúť len v prípade, ak obed pre dieťa bude odobratý v školskej jedálni,   
    • dotáciu na stravu je možné poskytnúť na dieťa aj v prípade, ak sa dieťa nestravuje v zariadení školského stravovania z dôvodu, že zdravotný stav dieťaťa podľa posúdeniaošetrujúceho lekára– špecialistu (napr. gastroenterológ, diabetológ, imunológ, alergológ a pod.) vyžaduje osobitné stravovanie a zariadenie školského stravovania nevie zabezpečiť takéto jedlo. Podmienkou však je, že o stravovanie v školskej jedálni požiadate a Vaše dieťa bude zaradené do zoznamu stravníkov s tým, že školská jedáleň nevie zabezpečiť diétnu stravu (dieťa si diétnu stravu prinesie na konzumáciu v rámci obeda do MŠ alebo ZŠ).

     

  • Veľkonočné zvyky a tradície v SŠI KNM

    Do fotogalérie bol pridaný nový album Veľkonočné zvyky a tradície v SŠI KNM.

    Na štvrtok 30. marca 2023 sme sa veľmi tešili. Do školy prišla pozvánka zo SŠI v Kysuckom Novom Meste na krásne podujatie venované veľkonočným zvykom a tradíciám. Po úvodnom privítaní Mgr. Miroslavou Svrčkovou sme postupne prechádzali učebne, kde boli vystavené výrobky s veľkonočnou tematikou a mohli sme vidieť študentov, často našich bývalých spolužiakov, priamo pri práci pod vedením majstrov odborného výcviku. Jednoduchšie techniky sme si mohli vyskúšať. Zdobili sme kraslice, vyrábali veľkonočné pozdravy a plietli korbáče. Na poschodí sme si pozreli výstavu kníh a hlasovali v súťaži o najlepšiu knihu. Počas celej akcie sme mohli ochutnávať kuchárske a cukrárenské výrobky, ktoré priamo vyrábali študenti OU a PŠ. Bola to pastva nielen pre maškrtné jazýčky, ale aj pre oči.

    Na záver sme sa našim hostiteľom poďakovali a už teraz sa tešíme na ďalšie podujatia v SŠI KNM!

     

    Mgr. Alena Pawlusová

     

  • Vítanie jari, pálenie Moreny

    Do fotogalérie bol pridaný nový album Vítanie jari, pálenie Moreny.

    Aj tento rok sme vítali jar tradične – pálením Moreny. Akcie sa zúčastnili žiaci ŠZŠ a deti ŠMŠ.

    Vysvetlili sme im, že vynášanie Moreny je starodávny slovanský zvyk. Morenu, bohyňu zimy, treba upáliť aby uvoľnila miesto prichádzajúcej jari . Odprevadili sme ju  ku rieke Kysuca na miesto, kde mala skončiť svoju moc. Tam sme ju zapálili a hodili ju do rieky. Morena  pekne odplávala a my pevne dúfame, že sa už zima nevráti!

    Akcia sa žiakom a deťom veľmi páčila.

    PaedDr. Igor Hlatký

  • Svetový deň vody

    Do fotogalérie bol pridaný nový album Svetový deň vody.

    Voda je najbežnejšia kvapalina. Je nepostrádateľná pre všetky formy života na Zemi. Vo veľkej miere riadi náš život. Podmieňuje, kde môžeme žiť, či môžeme siať a produkovať dostatok potravy, ovplyvňuje počasie. Všetko živé potrebuje vodu – ľudia, zvieratá i rastliny.

    V predposlednom marcovom týždni sa naša škola pri príležitosti Svetového dňa vody zapojila do aktivít zameraných na túto tému.  Starší žiaci sledovali náučné video - Tajomstvo vody a deti zo ŠMŠ a mladší žiaci  pozerali pesničky o vode. V praktickej časti deti i žiaci výtvarne spracovali tematiku vody. Prebehli krátke súťaže v rámci tried s vodou a slamkou.

    Ďakujem všetkým, ktorí sa zapojili do aktivít pri príležitosti Svetového dňa vody.

     Mgr. Lenka Benovičová

  • Návšteva knižnice

    Mesiac marec spájame nielen s príchodom jari, ale i s knihou. Pri tejto príležitosti sme s deťmi z našej materskej školy navštívili dňa 20.03.2023 Mestskú knižnicu v Kysuckom Novom Meste. Akcie sa zúčastnilo 6 detí z I., II. a III. triedy. Tety z knižnice si pre nás pripravili pekné aktivity. Najskôr sme si pozreli príbeh o nespokojnej Žabke, ktorá chcela byť hocikým, len nie slizkou, mokrou žabou, pod názvom "Nechcem byť žabou“. Z príbehu sme si odniesli ponaučenie, že každý z nás je jedinečný, iný a ako je dôležité milovať to, kým sme, našu rozmanitosť. Namiesto toho, aby sme  sa snažili napodobňovať iných. Deti si vyskúšali skákanie papierovej žabky, listovali v knihách, prezerali si knižné ilustrácie, spájali obľúbené céčka a podľa výberu sa zapojili  do rôznych hier. Odmenou za šikovnosť a aktivitu im bola malá sladkosť. V knižnici sme strávili príjemné  dopoludnie.

    Mgr. Viera Surovčáková

  • Vianočná omša

    Do fotogalérie bol pridaný nový album Vianočná omša.

    Máme tu vianočný čas. Čas, kedy sa na chvíľu zastavíme a spomalíme. Čas, kedy sa nám plnia sny, cítime v duši príjemné hrejivé teplo a máme k sebe akosi bližšie. Všetci ich máme radi a tešíme sa na ne. V adventnom období sa žiaci našej školy zúčastňujú po dvojročnej covidovej prestávke „Vianočnej omše pre handicapovaných“, ktorú tradične organizuje SPOSA - Kysuce.

    Svätá omša sa konala 13.12.2022 v kostole Sv. Jakuba v Kysuckom Novom Meste a celebroval ju vdp. dekan Peter Holbička. Zúčastnili sa jej rodičia, žiaci, pedagógovia ŠZŠ s MŠ v KNM, žiaci z Praktickej školy, klienti z CSS Fantázia z KNM i ľudia dobrej vôle. Pán dekan vo svojom príhovore hovoril o sv. Lucii, na ktorú si v tento spomíname a taktiež o období adventu, ktoré momentálne prežívame.

    Po skončení svätej omše vystúpili žiaci zo ŠZŠ s MŠ s krátkym kultúrnym programom a odovzdali prítomným deťom a dospelým drobné darčeky. Potom pán dekan v spolupráci so SPOSA – KYSUCE pripravil pre žiakov a klientov CSS sladké palacinkové prekvapenie v Pastoračnom centre Sv. Jakuba. Bolo to milé stretnutie a všetci odchádzali spokojní.

    Vypracovala: Mgr. Lenka Benovičová

  • Návšteva Soľnej jaskyne

           V pondelok 5. 12. 2022 sme sa spoločne vybrali do Soľnej jaskyne v Považskom Chlmci. Po vstupe do nej na nás dýchla nenapodobiteľná atmosféra. Všade na stenách, aj na podlahe bola soľ. V prítmí a za zvukov relaxačnej hudby sme si mohli odpočinúť a zároveň vdychovať slaný vzduch podobný tomu pri mori. Niektoré deti sa hrali v „soľnom pieskovisku“. Veríme, že sa do tejto oázy pokoja ešte vrátime.

    Mgr. Andrea Korajová

     

  • Plávanie detí 14. 11. 2022

Novinky

Kontakt

  • Špeciálna základná škola s materskou školou, Lipová 622, 024 01 Kysucké Nové Mesto
    Lipová 622, 024 01 Kysucké Nové Mesto
  • 041/4212958, 041/4212072, 0911847005

Fotogaléria